5 atractii turistice de neratat in Brasov

Brasov

a
         09 Mar 2018 17:10
0 votes
  0 comments
  908 views
  SHARE:

1. Biserica Neagra


Este atractia principala din Piata Sfatului, ea insasi fiind un obiectiv turistic important. Veche de peste 500 de ani, Biserica Neagra – cea mai mare biserica gotica din Romania – este considerata inima orasului Brasov, fiind cel mai reprezentativ monument istoric al sau – in fiecare an, aproape 100.000 de turisti viziteaza acest obiectiv. Dincolo de peretii innegriti de fum in urma incendiului din 1689, ocazie cu care numele bisericii (Sfanta Maria) a fost schimbat in Biserica Neagra, te asteapta o orga cu 4000 de tuburi. Este atat de impresionanta, incat si astazi este considerata printre cele mai mari orgi din Europa. Iar sunetele pe care le scoate sunt pur si simplu dumnezeiesti! Cand ajungi la Brasov, vezi care este programul concertelor de orga (se organizeaza saptamanal) si incearca sa ajungi la unul din ele. Nu-ti va parea rau, garantat! Nu rata nici colectia de covoare vechi din Asia Mica, fabricate in secolele XVII-XVIII, considerate un adevarat tezaur al bisericii.

Una dintre cele mai cutremuratoare legende transilvanene isi are radacinile chiar in secolul XV, odata cu ridicarea Bisericii Negre din Brasov. Pe una din laturile bisericii, pe o coloana, se afla statuia unui copil infatisat intr-o pozitie care da impresia ca se apleaca peste cornisa clădirii. Sculptura este una destul de atipica, avand in vedere ca se afla deasupra unui monument de o asemenea valoare, iar legenda care o înconjoara este una la fel de ciudata.

Se spune ca in vremea ridicarii bisericii, mesterul care trebuia sa coordoneze lucrarile si-a angajat un ucenic pentru a-l ajuta la lucrarile de zidarie. Pe masura ce treceau lunile, iar lucrarea se apropia de final, mesterul a observat priceperea ucenicului sau. Din gelozie, i-a cerut sa ia ceva de pe cornisa bisericii, dar în momentul în care s-a aplecat, mesterul l-a împins pe acesta. Aceeasi legenda spune ca statuia a fost ridicata la final, exact pe aceeasi coloană, de catre acelasi mester, cuprins de remuscari.


2. Parc Aventura


Poate ca nu este tocmai un obiectiv turistic, dar este cu siguranta o destinatie de neratat in Brasov. Cele trei ore de senzatii tari pe care le vei petrece in parcul de distractii (incluse in tarif) amenajat pe o suprafata de 2,5 hectare de padure vor fi memorabile. Te asteapta 15 trasee de dificultate progresiva (clasificate pe culori), perfecte pentru a te ajuta sa-ti depasesti limitele. Nici nu vei simti cand se va intampla asta, iar la final vei fi foarte multumit de tine. Mai ales ca distractia nu lipseste din meniul niciunui traseu.

La Parc Aventura se ajunge foarte usor: venind dinspre Predeal, la primul semafor de la intrarea in Brasov faci stanga si urmezi indicatorul catre Zoo. Faci apoi stanga pana pe strada Stejarului, si iar stanga – spre Paltinului. Parcul este deschis zilnic intre orele 10:00-20:00, chiar si pe ploaie.


3. Turnul Alb


Un alt obiectiv pitoresc de neratat in Brasov este Turnul Alb, situat pe Dealul Straja. Ajungi la el trecand prin dreptul Bastionului Graft de pe una din laturile Cetatii Brasovului. Construit in secolul XV din piatra si caramida, in forma de potcoava, Turnul Alb era locuit de breslasii cositori si aramari, avand insa si scop de observatie si aparare. La fel ca Biserica Neagra, numele turnului i se datoreaza culorii sale albe (fiind varuit in alb). Flacarile incendiului din 1689 care a mistuit Brasovul nu au crutat nici acest turn, astfel ca in 1723 a fost restaurat pentru prima data. Turnul Alb este inalt de aproape 20 de metri si prevazut cu scari, accesul in varf fiind foarte usor. Iar privelistea care ti se deschide in fata ochilor odata ce ai urcat ultima treapta te lasa pur si simplu mut de uimire.


4. Muntele Tampa – panorama orasului


Apartinand de masivul Postavarul, muntele Tampa este inconjurat aproape in totalitate de municipiul Brasov. Avand o inaltime de 960 m, se afla la aproape 400 m deasupra orasului, fiind alcatuit in principal din formatiuni calcaroase. Declarat inca din anul 2000 arie protejata de interes national, mai bine de 150 ha din suprafata sa este rezervatie naturala de tip floristic, faunistic si peisagistic. Pentru cei care doresc sa vada panorama orasului, dar si pentru a se bucura de beneficiile urcarii muntelui chiar din oras este obligatoriu a merge pe Tampa.

Ca sa ajungi pe Muntele Tampa poti urma unul din traseele montane sau poti urca cu telecabina pana in varf, in doar patru minute. Unul din traseele de drumetie porneste din orasul vechi (si este format din 25 de serpentine), altul de la Scheii Brasovului, sau din cartierul Valea Cetatii, in locul numit de localnici “La Iepure”.


5. Bastionul Tesatorilor


Brasovul a fost dintotdeauna orasul mestesugarilor. Stradutele intortocheate din centrul vechi poarta si astazi amprentele trecutului, chiar daca micile ateliere de altadata sunt abandonate sau ascunse in spatele unor firme cu nume de imprumut.

Bastionul Tesatorilor este munca si truda mesterilor care au apartinut breslei tesatorilor de in, fiind ridicat in perioada 1421-1436. Zona pe care a avut-o de aparat aceasta fortificatie este zona de pajiste de sub muntele Tampa, fortificatie situata pe coltul de sud-vest a cetatii Brasovului.rnConstructia bastionului s-a intocmit in doua etape, astfel, in prima etapa s-au realizat primele doua etaje, bastionul cuprinzand numeroase galerii strasnic construite din barne de stejar, iar curtea interioara putea pune alaturea, in vreme de primejdie, sute de tesatori breslasi, inclusiv bunurile lor . La cel dintai nivel sunt vizibile gurile mari de tragere, in fata lor putand fi amplasate bombarde si archebuze. Manevrele raufacatorilor erau urmarite indeaproape din doua turnulete care reprezentau punctele de observatie.

 Este strict necesar sa vizitati ceea ce specialistii numesc cea mai bine pastrata si unica fortificatie de acest tip din tara, precum si cadrul arhitectural deosebit care deserveste ca loc de spectacole si concerte organizate in incinta Bastionulului Tesatorilor.


Tu ce obiectiv turistic ai vizitat?


How useful did you find this article?

  SHARE:


Write a comment (*)

0 comments

0 votes

Localities

Emotions

Travel themes

Travel Style

Tags

Clear all filters

You might also be interested in ...

This site uses cookies for a better user experience. By accepting them, you agree to the use of this information. Read more.