Alba, cea mai mare cetate din Romania

Alba Iulia

a
         12 Mar 2018 10:37
1 vote
  0 comments
  510 views
  SHARE:

Vă prezentăm 10 motive pentru care merită să vizitați Cetatea Alba Carolina:

1. Este cea mai mare cetate din România, perfect conservată de peste 300 de ani. Simbol al puterii politice, economice și militare a Habsburgilor, Cetatea a primit numele împăratului Carol al VI-lea, a cărui statuie ecvestră domină Poarta a III-a, cea mai importantă și impozantă dintre cele șapte porți ale fortificației.


2. Traseul celor Trei Fortificații amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății bastionare Alba Carolina, are conformația unui muzeu în aer liber. Vizitatorii au ocazia zilnic, între orele 09.00-21.00 să se întoarcă în timp, să călătorească de-alungul a două milenii, printre vestigiile celor trei fortificații suprapuse: Castrul roman, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.


3. Spectacolul salvelor de tun.

Turiștii care ajung pe traseul fortificațiilor pot admira din punctele de belvedere, imaginea panormamică pe care o au asupra Orașului de Jos și a Văii Mureșului. Tot de aici pot urmări în sezonul turistic, în fiecare sâmbătă, de la ora 12.00, impresionantul spectacol al salvelor de tun, derulat după tehnica utilizată acum 300 de ani.


4. Unul dintre aspectele care fac unică Cetatea Alba Carolina este succesiunea celor șase porți situate pe axa est-vest, pe flancul sudic al fortificației.

Merită să urmați Traseul Porților Cetății, care vă poartă de la Poarta I, aflată în Răsărit, până la Poarta a VI-a, aflată la Apus. Adică traseul care vă poartă prin dreptul Sălii Unirii, a Muzeului Național al Unirii, a Palatului Principilor Transilvaniei și prin dreptul celor două catedrale, Catedrala Romano-Catolică și Catedrala Încoronării. Un bun prilej pentru a descifra stilul arhitectural și decorul sculptural.


5. Intrând prin Poarta I a Cetății, asemănătoare unui arc de triumf, vi se oferă o adevărată „oră“ deschisă de istorie despre antichitatea romană și mitologia sa. O istorie revendicată de împărații Sfântului Imperiu Romano-Germanic.


6. Cel mai important monument baroc din Transilvania, Poarta a III-a, are aceeași formă de arc de triumf. Este numită și Poarta lui Carol, după statuia ecvestră a împăratului Carol al VI-lea, aflată deasupra ei


7. Dacă doriți să cunoașteți imaginea simbolică a Furiei/Mâniei, o descoperiți pe bolţarul median al arcului Porţii a IV-a a Cetății.8. Știați că Bastioanele Cetății, șapte la număr, dau Cetății Alba Carolina forma de stea cu șapte colțuri? Numărătoarea lor începe de la Poarta a III-a, spre sud, în sensul mersului acelor de ceasornic. Bastionul Sfântul Capistrano, spre exemplu, de pe latura de Răsărit a fortificației, a fost botezat de austrieci după Giovanni da Capistrano, un călugăr franciscan italian, canonizat în 1690. Spațiul interior al acestui bastion, amenajat și folosit, în funcție de nevoile vremurilor, a fost depozit de pulbere în vremea austriecilor, moară în timpul asediului cetății din 1849, cramă după 1968 și restaurant, în zilele noastre.


9. În Piața Cetății veți descoperi Monumentul Custozza inaugurat în 1906, care amintește de conflictul militar dintre Italia și Austria pentru cucerirea Veneției și în acest context, de participarea unui regiment din Alba Iulia la celebra bătălie de la Custozza, din 1866. Un monument ce dovedește interferențele istorice existente între Alba Iulia și celebrul oraș italian Veneția.


10. În aceeași piață aflați povestea monumentului Lossenau, a cărui piatră de temelie a fost pusă în prezența împăratului Franz Iosif, la 23 iulie 1852. Din punct de vedere arhitectural și stilistic, este considerat o replică de dimensiuni mai reduse a Monumentului Victoriei din Timișoara.

How useful did you find this article?

  SHARE:


Write a comment (*)

0 comments

1 vote

Localities

Emotions

Travel themes

Travel Style

Tags

Clear all filters

You might also be interested in ...

This site uses cookies for a better user experience. By accepting them, you agree to the use of this information. Read more.