Povestea şi poveştile Castelului Peleş

Sinaia

a
         21 Mar 2018 16:17
1 vote
  0 comments
  330 views
  SHARE:
Istoria Castelului Peleş începe în vara anului 1866, când nou-venitul domnitor Carol I vizitează pentru prima dată micul sat de munte care avea să devină oraşul Sinaia. Încântat de frumusețea zonei, el a decis să ridice în aceste locuri o reşedinţă de vară pentru familia sa. În acest scop, a vândut o moşie din Germania şi, din banii proprii, a cumpărat la Sinaia, în anul 1872, o suprafaţă mlăştinoasă de teren de 1000 de pogoane. În anul următor, 1873, au început lucrările de asanare şi de stabilizare a terenului. 
Construcţia Castelului Peleş a durat 10 ani, din 1873 şi până în 1883. De fapt, Peleşul avea să devină un întreg complex, ce urma să cuprindă în final mai multe clădiri – precum castelele Pelişor şi Foişor, Corpul de gardă, Uzina electrică, Economatul sau Grajdurile regale. Planurile iniţiale au fost schiţate de arhitecţii Schultz, Benesch şi Liman – dar, în cursul anilor, câteva zeci de ingineri, arhitecţi şi artişti, români sau străini, au lucrat pentru lărgirea complexului. De reţinut că în anul inaugurării sale, în 1883, Castelul Peleş era foarte aproape de graniţa cu Austro-Ungaria, care începea dincolo de Predeal. Dar, după unirea Transilvaniei din 1918, Castelul regal de la Peleş a devenit a doua capitală a ţării, aflată chiar în mijlocul României Mari.
Elegant şi cochet, complexul din jurul Castelului Peleş a fost decorul unor episoade importante din istoria ţării. Aici, la Peleş, au avut loc mai multe consilii de coroană, care au luat decizii capitale pentru politica externă a ţării. La Peleş a încetat din viaţă, în toamna lui 1914, Regele Carol I, iar în apropiere, la Pelişor, Regina Maria şi-a trăit ultimele zile, în vara lui 1938. Şi tot aici, în aceste clădiri, s-a născut în 1893 Regele Carol al II-lea, iar mai apoi, în 1921, Regele Mihai.
Chiar dacă nu fusese niciodată domeniu al statului, Castelul Peleş a fost naţionalizat în 1948, după abdicarea forţată a Regelui Mihai şi după transformarea României în republică. Începând din anul 1953, Peleşul a devenit muzeu – şi la fel este şi astăzi. În anul 2006, acest castel a fost retrocedat proprietaruJui său de drept, Regele Mihai, care l-a primit moştenire de la Regele Ferdinand. În prezent, statul român gestionează exploatarea turistică a muzeului şi plăteşte familiei regale, drept chirie, o sumă lunară de circa 11 000 de euro.
Castelul Peleş este cea de-a treia atracţie turistică a României.Ca orice castel, Peleşul are legendele şi misterele sale. Unii spun că, în anumite nopţi din an, prin parcul castelului se văd focuri plutind deasupra pământului – aceasta, pentru că Regele Carol I a îngropat la fundaţia clădirii, aşa cum se obişnuia atunci, mai multe monede de aur. Alţii spun că pe culoarele castelului, în nopţile cu lună, se văd umbrele fantomatice ale foştilor săi stăpâni – regii şi reginele României. Toate acestea, desigur, sunt legende. Un lucru este cert: Nicolae şi Elena Ceauşescu niciodată nu au apreciat acest castel- mai ales după ce au aflat că lemnul clădirii ar fi fost infectat de o ciupercă. Cuplul Ceauşescu a dormit aici doar o noapte, după care a evitat să revină prin aceste locuri.
Morala acestei poveşti nu vorbeşte despre fantome, ci despre geografie: acum 130 de ani, în România Mică, Peleşul era un castel de graniţă, aflat la marginea ţării. Astăzi, el este chiar în mijlocul României. Acele ziduri şi vitralii maiestuoase vorbesc despre puterea transformatoare a omului. Şi, mai ales, ele vorbesc despre istoria celor 80 de ani ai monarhiei române.


How useful did you find this article?

  SHARE:


Write a comment (*)

0 comments

1 vote

Localities

Emotions

Travel themes

Travel Style

Tags

Clear all filters

You might also be interested in ...

This site uses cookies for a better user experience. By accepting them, you agree to the use of this information. Read more.